Serious Business: Blodgivning

Warning, wall of text incoming!
tl;dr Ge blod @ Kåren 11.4

Många av er har kanske redan donerat blod flera gånger, medan andra knappt har hört talats om det. Några har kanske även bara donerat blod då Blodtjänst besökt Kåren. Jag och min bror, Andreas Johansson (som för övrigt snart har dykt upp i nästan varje artikel hittills) donerade blod idag på Blodtjänst här i Åbo och jag tänkte dela med mig lite av processen man går igenom då man köpte lite juice, kaffe och en smörgås till studerandevänliga priser, med andra ord en halv liter blod.

Först så lönar det sig ju att hitta stället. Det visade sig att det inte lönar sig att dyka upp exakt när det öppnar, utan att gå dit en halvtimme senare.


View Larger Map

                     Dörren

Väl där inne får man styrka sin identitet och därefter får man ett frågeformulär som ska fyllas i. Det är främst standardfrågor om ens hälsa och resor man gjort. Lite personliga frågor men motiverade.

Frågeformuläret gås igenom med en trevlig sköterska som även tar blodprov på en. (Dom har inga Albin eller Hello Kitty -plåster så man hamnar nöja sig med helt vanliga plåster, litet minus där för Blodtjänst)

Efter att man gjort intervjun och allting är okej så får man vänta på att en brits blir ledig. De låter en själv välja vilken arm de sticker i. Idag valde jag höger, det kan löna sig att variera mellan blodgivningar. Det känns nog när de sticker in nålen men om man känner sig obekväm så kan man titta bort. Först fyller de en liten påse med blod som används till olika tester bl.a. HIV och Hepatit A/B/C. Sen börjar de fylla en 450 ml påse med blod.

Protip: Efter att man donerat lönar det sig att ligga kvar en viss tid på britsen tills man känner sig okej. Jag brukar också sätta mig upp på britsen en stund innan jag ställer mig upp.

Som belöning för allt dethär så får man gratis juice, kaffe och smörgås. Det finns även tidningar man kan läsa. Kaffet man får smakar bättre än det i knasliet, då vet man ju att det är bra.


Jag lyckades även få lite extra information. Blodtjänst är påväg till Kåren den 11 april. Då kan man passa på att donera blod i en bekant miljö. Ifall man känner sig osäker så kan man ta med en kompis, det gjorde jag första gången jag donerade.

Mera information kan fås på Blodtjänsts hemsida
På Blodtjänsts hemsida finns även intressant statistik över deras blodlager.

Are you the 4%? I såna fall så har Blodtjänst brist på din sorts blod. =(

Det här inlägget postades i Forwardredaktionen. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Serious Business: Blodgivning

  1. Olle skriver:

    Fick du/har du info om vilka/vilken blodgrupp e bäst me tanke på smak?

Kommentera