Albin 07->12

Albin 2002

TL;DR: Albin as of 25.9.2012

”Albin är byggd av radioklubben (RK) under åren 2001-2005. Den förvaltas och upprätthålls av Datateknologerna vid åbo akademi r.f. Huvudsakliga funktionen är att spela musik men annan funktionalitet existerar”

Albins senaste uppdateringsprocess påbörjades av styrelse -08. Efter det har mest jag(Fredrik Robertsén) och Andreas Johansson jobbat med att förnya resten av Albin. Under åren har en del större förändringar gjorts. Tyvärr har jag endast foton från ombyggnaden 2012.

2008 – Styrelse -08 bytte ut de gamla icke fungerande bilbatterierna till två nya 80 Ah exemplar. I samband med detta drogs även all el inne i Albin om, före detta var Albins elsystem lite ologiskt. Bland annat var högtalarna kopplade med en muskabel! Även den interna väggen flyttades ca 5 cm ”framåt”

2009 – Ingenting gjordes åt Albin.

2010 – Undertecknad satt i DaTes styrelse och en del gjordes åt Albin. Det hela började med att jag, Andreas och Olle (Svanfeldt-Winter) bytte ut hjulen, som vid det laget var mera fyrkantiga än runda och hade väldigt få kulor kvar i lagren. Vid ett senare skede böts de gamla främre högtalarna av högkvalitétsmärket Biltema ut,  mot nyare bättre exemplar. Vi skaffade även den lilla eee-netbooken som nu finns inuti Albin.

We have the technology!

2011 – DaTe fick en ny förstärkare till Albin av TFiF som årsfestgåva. Den gamla förstärkaren var av märket Biltema och var en tvåkanals förstärkare som körde subwoofern och högtalarna genom ett filter, vars kvalitet går att ifrågasätta. Inte allt för många dagar före wappen var jag och skruvade in den i Albin. På grund av den enorma effektförökningen måste igen större delen av elsystemet förnyas och på grund av utrymmesbrist flyttades även den interna väggen igen ca 5cm framåt.

2012 – Återigen var det TFiF som stod för införskaffningen av nya delar. Denna gång var det en ny subwoofer som införskaffades. Jag har för mig att Radioklubben hade någon underlig fetish för Biltema, eftersom även den gamla subwoofern var därifrån. Som vanligt gjorde vi arbetet en sen kväll just före wappen, 27 April. Vi fixade även en extern kontakt för laddning; tidigare måste Albin öppnas upp helt och hållet för att man skulle komma åt att ladda honom. Vi installerade även en LED som visade om Albin var på, eftersom berusade dateiter inte alltid såg efter att den var avstängd då efterfesten var slut.

Daddy!!

Dock upptäcktes det ett designfel i Albin med den nya förstärkaren. Under wappen överhettades förstärkaren ett flertal gånger. Detta ”fel” borde dock nu vara korrigerat med installeringen av en fläkt. Denna fläkt är vass och det rekommenderas starkt att man inte sätter fingrarna i den… I samband med detta böt vi även ut bultarna som håller fast de bakre hjulen till en modell större, eftersom ett av hjulen lossnade.

Tyvärr har alla dessa uppdateringar gjort att man inte mera får hela öl-lådor in i förvaringsutrymmet, men Albin har så förbaskat mycket bättre ljud nuförtiden!

Elsystemet inne i Albin ser i dagens läge ut ungefär som följande figur visar. (Jag ber om ursäkt om inte alla symboler är så beskrivande och att amerikanska symboler används)

Kopplingschema

Iden är att allt som skall ha ström dras via ”battery saver”-dosan. Dock bör saker som kräver mycket effekt dras genom ett skilt relä eftersom ”battery savern” bara klarar av 5 A. I nuvarande fallet drar förstärkaren allt för mycket ström så endast väckningsströmmen (W) är kopplad via battery savern. Ifall spänningen sjunker stänger ”battery savern” av väckningen och därmed också förstärkaren.

Förstärkaren är justerad för en passlig volym från diverse telefoner, MP3-spelare, laptops och man behöver inte ändra något på den!

Den externa laddningen är intelligent fixad: En av de tre pinnarna i kontakten drar ett relä som i sin tur kopplar på strömmen från kontakten till batterierna. Tack vare detta är det aldrig 12v i kontakten förutom då den laddas, så inga ”olyckor” kan ske. Ifall det relä som styr laddningen skulle gå sönder, så satte vi in ett extra inuti Albin som det snabbt går att byta till.

Technical spec:

  1. Förstärkare: JBL 640W (peak) / 240W (rms)
  2. Subwofer: Sony 10″ 1200W (peak) / 33oW (rms)
  3. Högtalare: Caliber 6″ 2x210W (peak) / 2x50W (rms)

Jag hoppas att Albin fortfarande hänger med i många år till och att någon annan tar hand om honom i framtiden, ifall jag råkar bli färdig…

Dock borde inga större modifikationer vara nödvändiga för några år framöver.

// Fredde

Albin i sin naturliga miljö

 

 

Det här inlägget postades i Elektronik(dödar)Klubben, Forwardredaktionen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Albin 07->12

  1. Matte skriver:

    Notera även att Fredde är under paraplyet i sista bilden. =)

Kommentera