Datalinjens utbytesmöjligheter, finns det sådana?

Har du nån gång tänkt åka nån helt annastans att studera för ett år? Det är ganska många som gör det nuförtiden, och jag blev helt förvånad då jag märkte hur mycket det finns olika möjligheter, också för vår linje. Jag var och intervjuade Maryam Varfan, en tredje års datateknikstuderande från KTF som nu studerar elekronik i utbyte på Kungliska Tekniska Högskolan i Stockholm.


KTH:s elektronikavdelningens aula

-Hur fick du veta om utbytesmöjligheten till KTH?

Jag var intresserad själv och kollade KTH:s hemsida (www.kth.se) för att hitta information om detta. Där kan man lätt klicka sig fram :)

-Vem kan söka dit?

Som utbyte till vanliga studier på KTH-data måste man ha kommit så långt att man kan söka till årskurs fyra hos dem,dvs. ungefär 90 sv.

-Vad går dina studier ut på? Vilka ämnen läser du, hurdana kurser, hurdant är det i praktiken, räkneövningar, labbar?

Det program jag har valt mina kurser ur heter System-on- Chip Design och är ett internationellt magister program på 60 poäng (studieveckor). Som namnet säger handlar de flesta kurser om digitalelektronik och “hardware design”. Vi har som alla andra utbildningsprogram tråkiga kurser men oftast faktiskt för mig intressanta och meningsfulla också. I praktiken går det ut på att gå på föreläsningar. Vissa kurser har övningar precis som våra räkneövningar på ktf som man lämnar in före en viss deadline och föreläsaren eller assistenten rättar dem och ger poäng. Andra kurser har bara labbar. Man får labbuppgiften drygt en vecka på förhand och har tid att förbreda sig enligt anvisningarna och sen den dagen man har själva labben samlas alla i en datorklass, där man får hjälp av assistenter och har 4 timmar på sig att klara av labben.

-Trivs du bra i skolan? Har ni mycket fritidssysselsättningar där, sport, fester? Hurdana är de andra studerande?

Jag trivs bra i den meningen att jag äntligen får studera exakt de kurser jag vill och är intresserad av, men annars tycker jag inte om atmosfären här. Studerande är helt döda eftersom utbildningen oftast är så krävande att man måste jobba ihjäl sig dag och natt för att klara av allt. På KTH brukar det vara så att man ordnar några fester i början av en period (varje termin ar indelad i två perioder) och sen är allt dött tills perioden är slut och då brukar det bli “tentapub ”och möjligen andra fester och sen igen studera på heltid :) Festerna brukar vara planerade på en helg men om man vill festa mitt i veckan kan man ju alltid gå ut i Stockholm. Sport och fritids sysselsättning finns det gott om, bara man hinner med dem.