-Var det lätt att få en bostad där? Är det dyrare än i Finland, får man studiestöd?

Jag fick min bostad genom KTH. Men i vanliga fall är det ganska omöjligt att få bostad. Studentbostädernas köer är långa och man måste vänta minst 9 månader för att få nån typ av bostad. Hyrorna i Stockholm ar definitivt högre än i Åbo. Jag vet inte om resten av Finland. Är man som utbytesstuderande får man studiestödet hemifrån.

-Hurdan är Stockholm som en studieort annars? Eller KTH?

Stockholm är ingen typisk studieort, jämförd med tex. Uppsala eller Linköping. Här har studerande sitt eget hörn och har inte med andra att göra. KTH är en trevlig plats. Jag tycker jätte mycket om byggnaderna som är jättefina och gamla. Det känns som om KTH:are känner sig bättre än alla andra, de är också hjärntvättade precis på samma sätt som vi är ;)

-Vad sku du vilja säga till en som tänker söka dit till utbyte? Lönar det sig att fara?

Gör det. Man får så mycket av att vara i en annan mjljö för en tid. Man får många nya vänner och lär sig om andras kultur. Det lönar sig verkligen. Man studerar ju bara en gång i livet, hoppas jag verkligen :)


Maryams arbetsrum

-Hur har ditt år hittills annars varit, är det något speciellt du vill säga ännu?

Jag har varit här nu tre månader. Det utbildningsprogram som jag studerar på är som sagt ett internationellt program, så bland mina kurskamrater finns folk från Kina, Pakistan, Indien, Srilanka, Turkiet och några svenskar också. Därför har jag lärt mig känna folk från olika delar av världen och deras kultur och språk och allt möjligt. Det är verkligen spännande. Studieplatsen ligger i Kista på KTH:s avdelning där, vilket gör att man är i direkt kontakt med sina framtida arbetsgivare. Det känns bra att veta att man åtminstone inte kommer att vara arbetslös när man är klar med studierna.

Mera och noggrannare information kan hittas på KTH:s hemsida www.ele.kth.se soc. Deadline för att söka för nästa år är 15.3. Maryam sökte genom NORDTEK, men man kan använda något annat utbytesprogram också. KTF:s studiesekreterare Ulla Bäckström vet mera om alla utbytesmöjligheter. Man kan också direkt söka dit utan något program, det finns information om hur man gör på hemsidan. Om man vill kan man söka om att fortsätta sina studier på detta program (180sv, internationell diplomingenjör=teknologiemagister). Då är man inte utbytesstuderande längre och det blir andra krav som gäller.

Den här sidan är värd att kolla om man tänker söka utbyte:
http://www.kth.se/education/admission.html



Päivi Haapanen