Datalinjens framtid

Solkungen1 steg upp på morgonen och gick till ett för ändamålet speciellt designat rum. Han satte sig mitt på golvet för att göra sitt tarv, vilket efteråt undersöktes av en hop vetenskapsmän. Dessa utläste den gryende dagens väder ur Solkungens exkrementer.

Mänskan har alltid varit fascinerad av att förutsäga det som komma skall. Nuförtiden hänger mänskors, hela företags,ja till och med stora politikers öden på vaga approximationer av en oupplevd tid. Jag skall här försöka tolka fakta och extrapolera en fast punkt i vår framtida tillvaro.

Tore Gustafsson

Historia –vi gör den. Så här långt har vi varit en del av datalinjens korta men händelserika liv. Från födelse 1996 i kuvös och det första ordet: Albin, till de första stapplande stegen i och med den första diplomingenjören. Just nu har vi en fullständig och välfungerande ämnesförening med erfarenhet, stor antagning och fler än ett inriktningsalternativ. Kurser, regler, stadgar och system är modifierade på såväl hög som låg nivå. Vi har ett fungerande system som kan byggas upp för att småningom lugna sin tillväxt och hitta sin plats i seder och traditioner.

Vem kunde väl hota datalinjen där den vältrar sig i välmåga och resurser? Nåja, kanske hela sanningen inte kommit fram. Den fasta ramen byggnadsverket står på är lärarkåren. Den är inte så stor som den borde, och det hotas med att sänka standarden och låta studerande bli lärare.

Men ljuset i ändan på det mörka klassrummet syns, det nya huvudämnet Högeffektiva datorberäkningar har 6-7 sökande. Där ibland har vi Iiro Harjunkoski från AT2, vilket tyder på att även lärare som representerar det gamla KTF är intresserade av att ta för sig av kakan. Samma fenomen ser vi på RT3, där Hannu Toivonen övergår till att åtminstone på deltid vara professor för vårt nya huvudämne Industriell datateknik.

Kanske rädslan för den nya eleven i klassen börjar övergå i intresse? Kanske han kan intressanta nya variationer på gamla lekar?

Som vi alla vet har vi en hel del kurser på institutionen för informationsbehandling också. När Johan Lilius tillträder sin ordinarie professur vid årsskiftet tar han dessutom över som institutionsföreståndare på infbeh insten efter Jockum von Wright. Tidigare timlärare Annamari Soini flyttar över till KTF:s lönerullor och blir lektor.

Det råddas alltså om i myrstacken. En stor del har med uppbyggnaden av grunderna för datalinjen att göra. Dessutom börjar fakulteten efter en viss dödtid visa tydliga tecken på effektiv utveckling. Ett fysiskt, påtagbart laboratorium för Industriell datateknik börjar ta form på tredje våningen. Där finns också DaTe:s kansli och Laboratorierna för reglerteknik, värmeteknik och anläggningsteknik. För att inte tala om ElektronikKlubben och KKK4. Och den stora smällen5 .Detta verkar bli ett centrum för datastuderande både i fråga om studier och fritid.

1 Le Roi Soleil – Ludvig XIV
2 Laboratoriet för anläggnigsteknik
3 Laboratoriet för reglerteknik
4 KKKlass – Kemistklubbens dataklass
5 ?