Småningom börjar den ”Virtuella datalinjen ”, som skaparna av linjen kallat den, ta en fast form och de studerande äntligen se: Det här är vårt.Vi hör hemma här. Och vi mår gott.

Detta mycket tack vare Henrik Saxén 1 och Hannu Toivonen samt flere andra framåtsträvande. (Ingen nämnd ingen glömd, det finns många.) När de nu har kommit upp i varv startar dessutom bioteknikutbildningen och inleder en ny hype era. Man läser redan om att IT-tåget har gått och bio är det som gäller. Även om detta kanske är överdrift satsar staden på att bygga sin biodal. Och faktum är att media hjälper till starta en ny hypevåg, som ännu bara är en liten dyning. Detta jämfört med de forskningsinsatser som fått havet att bubbla under, också Nokia forskar i ämnet.

Om Darwin2 levat under vår tid hade han kanske gått ut med ett annat budskap: Den bäst anpassade överlever. Under Kemistbaalen höll Toffe Taxell3 ett uppfostrande tal där han behandlade anpassning och ny era. Han hade då valt ett mycket träffande ämne. Att vi kommer att välkomna våra biostuderande och hjälpa dem tillrätta är väl en självklarhet, vi har ett gott exempel på en ny linje som klarar sig hyfsat, de datastuderande på UTU4.

Nå, svänghjulen har börjat rulla och för att höja blicken och skåda längre ut i den vackert svartglänsande framtiden kan vi ju analysera ryktet om en kommande IT-fakultet. Idén att samla all tillgänglig personal för att effektivt lära ut en bred examen som DI-examen, är god.

Men.

Det krävs en stor koordinationsförmåga för att åstadkomma en ny fakultet, godkänd som teknisk fakultet och fylld med såväl personal som studerande. Det är ett projekt av annan kaliber än den datalinje vi skådar idag, man kan inte räkna med att använda sig av samma kluriga omvägar. UTU har till exempel inte rätt att utexaminera diplomingenjörer. Detta har lösts av planeringspojkarna med ett hack värt usenet newsgruppen news:alt.hackers5 genom att låta KTF sköta utexamineringen. Just detta skulle dock få en lösning i och med en sådan fakultet. Nå, ett rykte är ett rykte. Det kommer troligtvis att diskuteras om och om igen tills vi får sargade öron.

Vad mera skådar mitt vänstra get öga? Treterminssystemet. O detta system som kursplanerare så älskar att hata. Det planeras för fullt och KTF skall enligt besluten också med. Förhoppningsvis leder detta till att vi får kortare kurser med samma mängd studieveckor som tidigare. Omblandningen i systemen ökas men effektivering av studierna, fler alternativ och mera lärare ger oss, om vi uppfostrar dessa rätt, större möjligheter att vara det vi vill.

Teknologer, på svenska.

Under eken,
Sture Ismark -- tekn.stud.