Helsingfors xqr^2:en

Under den gångna hösten har DaTe, förutom en massa fester, också haft lite mera seriös verksamhet. En xqr^2 till Helsingfors ordnades tisdagen den 24.10. Klockan tolv lämnade en busslast på 33 teknologer Biskopsgatan 8 för att besöka Space Systems Finland (också känt som SSF), samt Ericsson i Jorvas. Då vi kom fram till SSF blev vi först bjudna på kaffe/te plus tilltugg i form av smörgåsar, chips, etc. Efter en stunds yrande i aulan förflyttade vi oss in i konferensrummet för att höra på en presentation om vad SSF egentligen håller på med. Vi lärde oss att SSF är Finlands enda, och en av Europas åtta ledande företag inom utvecklingen av mjukvara för bl.a. satelliter. Efter den allmänna presentationen berättade SSF lite mera ingående om olika projekt de har deltagit och deltar i. SSF har t.ex. gjort mjukvaran till ESA's GOMOS instrument i satelliten ENVISAT-1. Det mest intressanta kom kanske till sist. Vi fick höra om det pågående projektet, Mars Rover. Mars Rover är en liten grunka med larvfötter, kamera, en borr och en del andra instrument på sig. Meningen är att den någon gång skall krypa omkring på Mars och samla prover med hjälp av borren. Mars Rovern fungerar inte självständigt utan den är hela tiden kopplad med en vajer, ca.50 m lång, till något större rymdskepp, typ NASA's Mars Lander (som inte fungerade). Till slut, innan vi blev bjudna på lite dricka i form av öl/cider, fick vi se en kort demonstration av Rovern, prototyp, så den var kanske lite buggig, men intressant ändå. Efter detta fortsatte vår färd till Ericsson i Jorvas.

Då vi kom fram till Ericsson hade alla redan hunnit bli rejält hungriga. Klockan var ju redan lite över fem. Som tur var blev vi genast bjudna på en rejäl middag med efterrätt. Efter att vi ätit och druckit färdigt förflyttade vi oss, nöjda och belåtna, till ett av Ericssons auditorier. Nu fick vi höra en presentation, främst om det mobila nätet, dess fördelar och nackdelar. Vi hade meddelat Ericsson före vi kom dit att vi gärna skulle höra deras åsikter gällande ämnet ”UMTS vs.W-LAN”. Det blev en riktigt intressant diskussion efter en stund, eftersom några av oss teknologer hade helt andra åsikter om vilket som egentligen var, eller kommer att vara, ett bättre alternativ. Efter striden om UMTS vs.W-LAN fick vi höra lite mindre intressant föredrag om Ericssons ledning, projekt, kvalitet kontroll osv. Efter alla föredrag gick vi upp till Ericssons representations bastu. Ett litet trevligt utrymme uppe på översta våningen. Där väntade en varm bastu, simbassäng och ett kylskåp fyllt med öl/cider på oss. Efter en stunds drickande gick vi alla karlar in i bastun samtidigt, för att försöka slå ett nytt rekord. Vi lyckades. Vi var som bäst 26 killar i den lilla bastun som egentligen rymmer ca.12-14 personer. Gamla rekordet på 24 eller 25 ägdes av finska teknologer, varifrån kommer undertecknad inte mera ihåg.

Klockan 22, tror jag, började vi gå tillbaka mot bussen för att påbörja vår hemresa. Avslutningsvis kan man väl säga att det var en mycket intressant och lyckad xqr^2. Inte bara vi teknologer, utan även personalen på både SSF och Ericsson verkade tycka att det var roligt att ha oss på besök.

Emil Nyback