13-14.10 2000

Klockan är 20:59 en stormig onsdags kväll och fem trötta och förvirrade teknologer sliter sig i håret och skriker: Vi har bara en minut kvar att lösa den här j**la rebusen, så att vi får reda på var årets Jäynäkisat ordnas! Turhaan.... En av lagmedlemmarna tar fram sin nukina och ringer till organistatörerna och säger förudmjukat att de inte kommit på var tävlingen ordnas. Till allas glädje får de höra att även ett annat lag klåpat sig på rebusen. Va skööönt! (lagets hemort behöver knappast nämnas, men för den som inte vet Finlands nuijatown ger vi en ledtråd: mmustaa mmmakkaraa). Rätta svaret till rebusen var Pori enligt arrangörerna. Enligt oss borde svaret ha varit något helt annat.

Klockan 10 följande dag körde femmannalaget plus vår egen Turun tuomari Päivi Haapanen, med warp-speed till Pori där årtusendets första Jäynäkisat skulle ordnas. Istället för att åka direkt till Pori körde vi via Rauma för att... för att ...nåh ...vi gjorde nog något där. Under resan planerade Åbolaget noggrannt sin taktik och gick igenom sin välorganiserade och ytterst obefintliga huvudjäynä. Alltså istället för att kasta bort tiden med att grubbla över själva tävlingsutförandet, beslöt vi oss för att koncentrera oss på att koncentrera oss (sådär konkret).

Väl i Pori samlades alla lagen i Hotelli Vaakuna för att få höra tävlingens regler och för att få telefonnumret till en advokat, ifall något lag i misstag råkar råna en bank med leksakspistoler (Jäynäkisat i Tammerfors) eller få för sig att sälja ett stadshus (Jäynäkisat i Forssa) eller bara annars råkar dra på sig en massa åtal. Årets huvudjäynän var; en jäynä som skulle rikta sig till en yrkeshögskola och en som man BORDE ha hittat på själv i sin hemstad (jäynä nr 2 missuppfattades helt av Åbo laget, dvs. uppfattades inte alls). För eventuella kostnader gavs 500 mk till varje lag.

Sent torsdag kväll höll alla lag, utom ett, på att utföra sina jäynän och slå slag på Pori. Uleåborgs teknologerna besökte en Ässät match och på pausen gled de ut på isen med en “MikroSauna” som enligt dem fungerade med samma princip som en mikrougn. Jäynän köptes bl.a. helt av K-rauta som erbjöd 30% rabatt för återförsäljningsrätten. Otnäs teknologerna sålde saimenvikarkött och utrotade råttor ur bostäder.