2 forward 1/00 .

Ledaren

Ledaren Var hälsad, ärade läsare!

Denna tidning som du håller i din hand är den första som DaTe har gett ut. Vår nästa tidning kommer ni att få i slutet av höstterminen. Syftet med tidningen är att berätta om vem vi är, vad vi gör och vad som kanske kommer att hända.

Vi har haft en ganska händelserik vår, vilket ett utlandsbesök och flera resor i hemlandet bevisar. På hösten kommer de t att bli säkert lika mycket verksamhet. DaTe finns ju till för att erbuda studeranden en möjlighet att koppla av mellan tenter och räkneövningar.

Syftet med DaTes verksamhet är nog inte bara att ordna fester, utan vi har en hel del seriösare verksamhet som företagsbesök. Det är förstås viktigt att studera, men under sin studietid skapar man ockå ett kontaktnätverk och får nya vänner, en del för livet. Detta händer inte genom att man sitter hemma och pluggar, utan man ska vara aktiv och delta i olika fester då och då eller arbeta inom den förening som passar bäst för ens intressen. Dessutom är det många företag som anser föreningsaktiviteten som en stor fördel när man söker arbete. Stanna alltså inte hemma och sova, utan kom med och ha det roligt. Ha en trevlig sommar och en bra start på studierna på hösten. May the force be with you.

Kalle Jäykkä, ordförande


Halvledaren

Halvledaren Hejhopp!!!

Såja, riktar mig här till alla höstens nya gulnäbbar, som i början av september skall börja sitt 4 eller 5 eller 6 eller .... år långa studie-eventyr. När ni läser detta är det ännu sommar och solen lyser på en molnfri himmel (ja, det får vi se...). Men mitt i alltsammans överraskar hösten oss och det är tid att igen flytta tillbaka till kära Åbo. September kommer troligen att vara en av de hektigaste, men samtidigt en av de intressantaste, månaderna i era liv.

I början allt kanske verkar råddigt och stressigt - vart skall jag nu? var skall jag bo? vilket auditorium var det nu? vaddå auditorium? studievecka??!! VAR E MIN TUTOR?!!! Ja, tutorer. Varje gulnäbb hör till en tutorgrupp, som dras av en tutor (surprise!). Dessa är äldre studerande, som hjälper årets nya gulisar med att komma igång med studierna, visar runt i akademikvarteren och ger råd då det behövs. Den första veckan kommer helt att gå till handledning, presentationer och rådgivning inför de kommande studierna. Därefter kommer de äldre studerande för att påbörja sina studier och ordnar en massa trevliga gulisintagningar. Under gulisintagningarna träffar man sina årskurskamrater i en lite annan miljö och kanske påbörjar nya vänskaper. Det lönar sig alltså att 'intaga' sig så många gånger man hinner.

forward 1/00
Utgiven av:
Datateknologerna vid Åbo Akademi r.f.
Biskopsgatan 8
20500 Åbo
Tel. 02 - 215 4910
e-post: date@abo.fi
www: http://www.abo.fi/~date/
Sammanställd av:
Emil Nyback och Carl-Gustaf Wennström
Pärmbild: Matti Aaltonen

Men, så länge jag ännu har ett par rader kvar, tänkte jag säga några ord om studietiden och studielivet. Studietiden är en fin tid då man lär sig ta vara på sig själv och ta ansvar för sina egna studier och andra ärenden, vilket innebär för de flesta en stor förändring från skoltiden. Men det är inget att stressa för, utan man kan nog med gott samvete även delta i studielivet. Trotsallt, det är utanför studierna man verkligen lär känna sig själv(?) och sina studiekompisar och har det roligt tillsammans. Välkommna till Åbo, vi syns på hösten!

Ca-Ge, viceordförande